Artikel Fietsersbond herfst 2023

Met zijwielen van Swinging Wheels kun je een gewone fiets ombouwen tot een driewielfiets. Er zijn twee varianten: een lichte en een zware.

De lichte versie van Swinging Wheels wordt wat hoger gemonteerd dan het achterwiel en is vooral bedoeld voor mensen die zijwielen willen voor zekerheid. Als je uit balans raakt wordt je ´opgevangen´ door de zijwielen.

Bij de zware versie van de Swinging Wheels raken de zijwielen de grond, waardoor de fiets als een echte driewielfiets rijdt. Het verschil met een echte driewieler is dat je achter drie wielen hebt in plaats van twee en dat de aandrijving via het middelste, oorsponkelijke wiel gaat. Dat rijdt verrassend comfortabel. Waar je bij een echte driewieler flink heen en weer wordt geschud als je met een van de achterwielen over een oneffenheid rijdt, valt dat bij de Swinging Wheels erg mee doordat het meeste gewicht op het normale fietswiel in het midden rust en de zijwieltjes door de constructie een beetje kunnen veren. Het fietst verder wel als een echte driewieler en je moet er wel even aan wennen.

Maar er zit ook een nadeel aan de constructie: het achterwiel slipt soms doordat het gewicht op het achterwiel verdeeld wordt over de gemonteerde zijwielen. Ik heb de zijwielen getest met een elektrische fiets met voorwielmotor. Op zo´n fiets is slippen niet zo´n probleem omdat de voorwielmotor toch wel zijn werk blijft doen. Met een midden- of achterwielmotor heb je er wellicht meer last van. Praktisch: je kunt de hoogte van de zijwieltjes makkelijk verstellen.

Andere ombouwsets: je kunt een gewone fiets ook ombouwen tot driewieler met de opbouwsets van Opus 3 of Tworky. Maar ombouwen met de zijwielen van Swinging Wheels is goedkoper en de fiets weer terug bouwen naar een tweewieler veel minder werk. Een extra voordeel is dat ze makkelijk te demonteren zijn zodat een fiets op een fietsendrager past. Een setje kost rond de 600 euro. Huren kan ook. De zijwieltjes zoals ik die getest heb kosten inclusief montage 1049 euro. Meer informatie op swingingwheels.nl.

Bovenstaande is een artikel uit het blad Vogelvrije Fietser, editie herfst 2023, blz. 34.