Tips voor fietsonderhoud (deel 1)

Wanneer u onze zijwielen voor volwassenen heeft aangeschaft, gaat u weer intensiever gebruik maken van uw fiets. Het is daarom belangrijk om uw fiets goed te onderhouden en te controleren op eventuele schade. Hiervoor hoeft u zeker niet altijd meteen naar de fietsenmaker. Veel onderhoud en controles kunt u makkelijk zelf uitvoeren. In de komende twee blogs bespreken we een aantal onderhoudstips van de ANWB. Hierbij deel 1.

Reflectie

Zeker in het najaar en de winter is het hebben van goede reflectoren op uw fiets uitermate belangrijk. In het donker zorgen de reflectoren er immers voor dat u al op grote afstand te zien bent. Het is daarom van groot belang dat u regelmatig uw reflectoren controleert op schade en vuil. Soms kan een simpele spons met water al genoeg zijn om weer goed zichtbaar te worden voor ander verkeer. Een grotere zichtbaarheid vergroot natuurlijk uw veiligheid. U kunt daarom ook eens denken aan zaken als reflecterende kleding of reflectoren op uw rugzak of fietstas.

Ketting

Een belangrijk onderdeel van uw fiets is natuurlijk de fietsketting. Deze drijft het achterwiel aan en het onderhoud hiervan is dan ook een must. De ketting kan echter na een tijdje gaan slijten. Doordat de ketting slijt, ‘rekt’ deze langzaam uit en kan deze op den duur zelfs breken. Hoe u merkt dat de ketting versleten is? In veel gevallen loopt de ketting dan aan of maakte deze een rammelend geluid. Door de ketting regelmatig in te smeren met een smeermiddel of goede olie, wordt de levensduur van de ketting verlengt. Wanneer uw ketting echt versleten is, raden wij u aan om deze te vervangen.

Banden

Niets is vervelender dan halverwege een fietstocht merken dat u een lekke band heeft. Volgens de ANWB is een lekke band dan ook oorzaak nummer een als het gaat om pech bij fietsers. Een lekke band is eigenlijk bijna nooit helemaal te voorkomen. Een venijnige spijker kan immers altijd roet in het eten gooien. U kunt er echter wel de kans op een lekke band verkleinen. Zo is het belangrijk erop te letten dat het profiel van de buitenband niet erg versleten is en dat de band niet is uitgedroogd. Het is daarnaast ook van belang dat u controleert of er zichtbare beschadigingen op de buitenband zitten. Zijn er beschadigingen aan de buitenband? Dan is het verstandig om de band te controleren op scherpe delen en deze te verwijderen. Wanneer u deze laat zitten kunnen ze de binnenband lek prikken.

Onderhoudsbeurt

Door eens per jaar al deze onderhoudspunten langs te lopen verlengt u de levensduur van uw fiets. Het kan daarbij natuurlijk wel raadzaam zijn om uw fiets ook eens per jaar naar uw lokale fietsenmaker te brengen voor een goede onderhoudsbeurt. Deze kan u ook adviseren over eventueel groter onderhoud wat moet gebeuren. Heeft u onderhoud nodig aan onze zijwieltjes voor volwassenen? Dan kunt natuurlijk altijd contact met ons opnemen.

Laat een reactie achter