Tips voor fietsonderhoud (deel 2)

In onze vorige blog over het onderhoud van uw fiets heeft u al kunnen lezen over het onderhoud van de banden, de ketting en de reflectoren. In het tweede en afsluitende deel van deze tips van de ANWB gaan we onder meer in op het onderhoud van de rem, de verlichting en natuurlijk onze zijwielen voor volwassenen.

Banden

Hadden we het in de vorige blog niet ook al over banden? Dat klopt, maar eigenlijk beseften we dat een klein stukje over banden in een blog over onderhoud niet volstaat. Want waar hebben we het in de vorige blog helemaal niet over gehad? Juist, het regelmatig oppompen van je banden. Het is niet verstandig om met een zachte band te fietsen. De fietsbanden slijten hierdoor immers sneller, u fiets zwaarder, hebt een slechtere wegligging en zo kunnen we nog wel even doorgaan. Pomp daarom regelmatig uw fietsbanden goed op. Vergeet hierbij zeker niet om onze zijwielen voor volwassenen ook goed op te pompen.

Rem

Wat is een van de belangrijkste onderdelen van uw fiets? Juist, de rem. Wees er daarom altijd alert op dat zowel de achterrem als voorrem goed werkt. Controleer deze regelmatig. Merkt u dat een van de remmen niet meer werkt, of niet goed werkt? Ga dan vlug naar uw lokale fietsenmaker om de remmen na te laten kijken. Het kan namelijk zijn dat uw remmen zijn versleten.

Verlichting

Een erg belangrijk onderdeel van veilig fietsen is natuurlijk goede verlichting. Zeker in het najaar en de winter, wanneer het vroeg donker wordt, is goede verlichting een absolute must. Controleer daarom regelmatig of zowel uw voorlamp als achterlicht goed werkt. Aangezien veel fietsverlichting tegenwoordig werkt op batterijen, is het belangrijk om de batterijen regelmatig te vervangen. Dit kunt u bijvoorbeeld eens per jaar doen. Op deze manier voorkomt u dat u plotseling in het donker fietst. Het is ook verstandig om voor de zekerheid een extra set losse fietslichtjes mee te nemen. Zo blijft u ook goed zichtbaar als er onverhoopt toch iets met uw standaard verlichting gebeurt.

Telefoon op zak

Ondanks alle onderhoudsmaatregelen kan het voorkomen dat u onverhoopt toch met een kapotte ketting, niet werkende remmen of een klapband langs de weg komt te staan. Zorg er daarom voor dat u altijd een mobiele telefoon op zak heeft om te bellen voor hulp. Misschien kan uw schoonzoon u wel even oppikken met fiets en al, of snel even de band vervangen. Ook kunt u natuurlijk altijd gebruik maken van de Wegenwacht Fiets Service zodat u weer snel verder kan fietsen naar uw bestemming. Heeft u, eenmaal thuis, onderhoud nodig aan onze zijwieltjes voor volwassenen? Neem dan gerust contact met ons op!

Laat een reactie achter